buitenland

Opluchting na dood Amri, maar dreiging blijft

Door ANP - 23 december 2016

BERLIJN (ANP) – De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière is opgelucht over de dood van terreurverdachte Anis Amri. Van hem gaat nu geen gevaar meer uit, zei de minister. ,,Maar helaas verandert dit einde van de klopjacht niet het dreigingsniveau in Duitsland. Dat blijft hoog en de autoriteiten blijven waakzaam.”

De Maizière bedankte de Italiaanse autoriteiten en met name de twee agenten die Amri staande hielden. De Tunesiër schoot een van hen in zijn schouder, waarop de andere agent de man doodschoot die hoogstwaarschijnlijk de aanslag op de kerstmarkt pleegde.

Zijn collega van Justitie Heiko Maas kondigde aan dat lessen getrokken moeten worden uit de aanslag. ,,Het gaat vooral om de vragen hoe mensen die verplicht zijn het land te verlaten zo snel mogelijk uitgezet kunnen worden en hoe mensen die een gevaar vormen nog beter in de gaten gehouden kunnen worden.”