buitenland

Oppositie Congo hekelt ‘staatsgreep’ Kabila

Door ANP - 20 december 2016

KINSHASA (ANP/RTR/DPA) – De Congolese oppositieleider Etienne Tshisekedi heeft opgeroepen tot vreedzaam protest tegen president Joseph Kabila. Zijn mandaat liep maandag af, maar volgens de regering kunnen pas in 2018 nieuwe presidentsverkiezingen worden georganiseerd.

Tshisekedi beschuldigde zijn rivaal in een video op YouTube van een ,,staatsgreep”. De regering leek eerder tegemoet te komen aan de kritiek door ongeveer twintig nieuwe ministersposten in het leven te roepen, waarvan een fors aantal is bedoeld voor oppositieleden.

Het is zeer de vraag of critici van de president genoegen nemen met dat gebaar. Betogers gingen maandag ondanks een demonstratieverbod de straat op in hoofdstad Kinshasa om het vertrek van de lang zittende leider te eisen. Diplomaten vrezen dat de crisis uit de hand loopt als Kabila niet opstapt.