buitenland

Oppositieleider Navalni daagt Poetin uit

Door ANP - 13 december 2016

MOSKOU (ANP) – De Russische oppositieleider Aleksej Navalni heeft zich gemeld als presidentskandidaat voor de verkiezingen van 2018. Hij begon zijn campagne dinsdag met de mededeling dat hij ,,een eerlijk en modern Rusland” nastreeft en corruptie gaat aanpakken. ,,Steun mijn kandidatuur als je het ermee eens bent dat Rusland echte verkiezingen nodig heeft”, aldus de veertigjarige politicus en activist.

Navalni geldt als een van de voornaamste critici van huidig president Vladimir Poetin. Hij organiseerde massaprotesten tegen corruptie en vriendjespolitiek in het Kremlin. In 2013 deed Navalni een gooi naar het burgemeesterschap van Moskou. Hij verloor de stembusgang van Sergej Sobianin, die de steun van Poetin had, maar kreeg verrassend genoeg ruim een kwart van de stemmen. Zijn kamp stelde dat met de uitslag was geknoeid en hij in werkelijkheid nog meer stemmen had gekregen.