buitenland

‘Oud-gouverneur Texas minister van Energie’

Door ANP - 13 december 2016

WASHINGTON (ANP) – De oud-gouverneur van Texas Rick Perry wordt volgens Amerikaanse media minister van Energie. Aankomend president Donald Trump heeft hem gevraagd voor de post, meldde onder meer CBS News dinsdag. Als Perry de zegen van de Senaat krijgt, gaat hij de scepter zwaaien over een ministerie waarvan hij in 2012 nog zei dat hij het ,,zou afschaffen”.

Perry deed destijds mee aan de Republikeinse voorverkiezingen voor het presidentschap. Hij zit momenteel in de raad van bestuur van een energiebedrijf, Energy Transfer Partners (ETP). Een dochterbedrijf daarvan is betrokken bij de aanleg van de omstreden oliepijpleiding, de Dakota Access.

Na hevige protesten van een indianenstam en milieuactivisten besloot de huidige regering geen toestemming te geven voor de bouw van het laatste stuk. De leiding zou een meer doorkruisen, maar de bouwers moeten een andere route bedenken. Trump, die volgens CBS ooit investeerde in ETP, heeft gezegd dat hij ervoor gaat zorgen dat de pijpleiding er komt.