buitenland

Oud-president Brazilië kritisch over aanklacht

Door ANP - 18 december 2016

SAO PAULO (ANP) – De advocaten van de voormalige Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva hebben zaterdag kritiek geuit op de vierde aanklacht in het corruptieproces dat tegen Lula loopt. Even daarvoor had een rechter de formele aanklacht geaccepteerd dat Lula zich had bemoeit met een aanbesteding van de regering om nieuwe straaljagers te kopen, maar volgens de advocaten van Lula is dit niet waar en hij zou er bovendien ook niets aan hebben overgehouden.

Lula wordt er officieel van beschuldigd dat hij invloed heeft uitgeoefend op de regering, zodat de Zweedse vliegtuigproducent Saab AB 36 straaljagers ter waarde van ruim 5,6 miljard dollar (bijna 5,4 miljard euro) mocht leveren. Lula was ten tijde van deze aanbesteding overigens al niet meer president.

Lula is nog steeds heel populair bij de bevolking en gaat zich volgens zijn eigen arbeiderspartij weer kandidaat stellen voor het presidentschap, waarvan de verkiezingen in 2018 plaatsvinden.