buitenland

Overleg over geschonden bestand in Aleppo

Door ANP - 14 december 2016

DAMASCUS (ANP) – Het mislukte bestand in Aleppo dwingt de leiders van de betrokken landen weer tot elkaar. De Russische president Poetin overlegt woensdagmiddag telefonisch met president Erdogan van Turkije, zo liet het Kremlin weten.

Dat het staakt-het-vuren het niet redt, is aanleiding voor veel partijen direct eisen te stellen. Zo vindt de sjiitische Libanese Hezbollah-beweging dat behalve Rusland nu ook Iran zeggenschap moet hebben over de situatie. Het regime in Damascus heeft ondertussen de rebellen de schuld gegeven van de mislukking. Vice versa hebben de rebellen in Oost-Aleppo president Assad ervan beschuldigd de beschietingen te hebben hervat. Die laatste opvatting wordt gedeeld door Erdogan.

Diverse partijen meldden woensdagochtend dat er al 15.000 mensen in Aleppo klaarstonden om in de bussen te stappen die de vluchtelingen zouden evacueren. Onder hen waren 4000 rebellen die gebruik wensten te maken van de vrijgeleide die het bestand bood.

Een Turks persbureau wist te melden dat in de nacht van dinsdag op woensdag toch nog duizend vluchtelingen Aleppo hadden weten te verlaten. Zij zouden onderweg zijn naar de stad Idlib.