buitenland

Overspelsite Ashley Madison treft schikking

Door ANP - 15 december 2016

NEW YORK (ANP) – De site Ashley Madison voor overspelige mannen en vrouwen leek een geweldig succes, totdat hackers binnendrongen en de gegevens van miljoenen deelnemers te pakken kregen. In plaats van te kunnen vertrouwen op de geboden ‘100 procent discretie en zekerheid’, kwamen de deelnemers binnen het bereik van chantage en openbaarmaking van hun geheime leven.

De openbaar aanklager in New York heeft woensdag een overeenkomst gesloten met eigenaar Ruby Corp van de site, die eigenlijk 17,5 miljoen dollar boete moest ophoesten. Hij komt er nu vanaf met een boete van 1,7 miljoen nadat is vastgesteld dat hij het geld niet heeft. De zaak zorgde voor enorme ophef in de Verenigde Staten.

Onderzoek wees namelijk uit dat Ashley Madison de boel flink had bedrogen. De gegevens van mensen die zich à 19 dollar lieten uitschrijven, werden stiekem bewaard. Verder werden op grote schaal verzonnen deelnemers in het systeem ingevoerd. Een keurmerk van veiligheid waarmee werd geschermd, bleek helemaal niet te bestaan. Alleen al in de staat New York lieten zich 652.000 overspeligen voor flink geld de databank van Ashley Madison in lokken.