buitenland

Partij Gruevski aan de leiding in Macedonië

Door ANP - 11 december 2016

SKOPJE (ANP/DPA) – In de voorlopige uitslagen van de parlementsverkiezingen in Macedonië ging de partij van voormalig premier Nikola Gruevski zondagavond aan de leiding. Nadat ongeveer een derde van de stemmen was geteld, stond de VMRO-DPMNE op 41 procent. De sociaal-democratische SDSM van oppositieleider Zoran Zaev had 36 procent.

De vervroegde en twee keer verschoven verkiezingen worden gezien als de belangrijkste van de afgelopen twintig jaar. De verkiezingen werden gehouden onder sterke druk van de Verenigde Staten en Europese Unie, om een eind te maken aan een verlammende politieke crisis in de voormalige Joegoslavische deelrepubliek.

De oppositie beschuldigde het kamp van Gruevski op basis van afgeluisterde telefoongesprekken van grootschalige corruptie en criminaliteit. Gruevski wees iedere betrokkenheid van de hand, maar volgens een door hem zelf benoemde speciale aanklager was een deel van de beschuldigingen aan zijn adres gegrond.