buitenland

Plan voor aftocht rebellen uit Aleppo

Door ANP - 11 december 2016

ALEPPO (ANP/RTR) – Rusland en de Verenigde Staten hebben zondag een gezamenlijk voorstel gedaan voor een veilige aftocht van rebellen en burgers uit het door Syrische regeringstroepen belegerde deel van Aleppo.

De strijders zouden met medeneming van lichte wapens met hun gezinnen langs vooraf vastgestelde corridors de stad mogen verlaten. De opstandelingen mogen daarheen gaan waar zij willen, met uitzondering van aanhangers van de jihadistische Jabhat Fateh al-Sham (het voormalige Nusra-front), die alleen naar de provincie Idlib mogen. Voor de aftocht, die onder toezicht van de Verenigde Naties zou moeten plaatsvinden, wordt 48 uur uitgetrokken.

De rebellengroepen in Aleppo hebben nog niet op het plan gereageerd. Ze zijn de afgelopen dagen door het Syrische regeringsleger steeds verder in het nauw gedreven.