buitenland

Politie Istanbul doelwit van aanslag

Door ANP - 10 december 2016

ISTANBUL (ANP) – Bij een bomaanslag in de omgeving van het stadion van de voetbalclub Besiktas in de Turkse stad Istanbul zijn zaterdagavond twintig politieagenten gewond geraakt. Minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu zei tegen de zender CNN-Türk dat een autobom ontplofte bij een busje van de ME.

De ontploffing deed zich voor ongeveer anderhalf uur na het einde van de voetbalwedstrijd tussen Besiktas en Bursaspor. De toeschouwers waren op dat tijdstip al vertrokken. Volgens CNN-Türk was er extra ME op de been omdat supportersgroepen van beide clubs in het verleden met elkaar op de vuist waren gegaan. Jarenlang waren fans van Bursaspor ook niet welkom bij Besiktas

Op televisiebeelden waren brandweer- en ziekenauto’s te zien die met loeiende sirenes toesnelden. Ze toonden meerdere vernielde auto’s, waaronder een minibusje. Ook doken op social media foto’s op van ME-helmen die op straat lagen.

Twee explosies

CNN-Türk en ooggetuigen maakten melding van twee explosies. De oorzaak van de tweede ontploffing bleef onduidelijk. De autoriteiten kondigden een nieuwsstop af. Vooralsnog heeft niemand de verantwoordelijkheid opgeëist.

De verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en een afsplitsing daarvan, TAK, plegen vaker aanslagen op Turkse veiligheidstroepen. Volgens de Turkse regering heeft ook de terreurmilitie Islamitische Staat veel aanslagen in Turkije op haar conto staan.