buitenland

President Italië wil eerst nieuwe kieswet

Door ANP - 06 december 2016

ROME (ANP/RTR) – De Italiaanse president Sergio Mattarella wil dat het parlement eerst een nieuwe kieswet aanneemt voordat er nieuwe verkiezingen worden gehouden, heeft een bron in de naaste omgeving van de president dinsdag gezegd. Minister van Binnenlandse Zaken Angelino Alfano heeft gezegd dat de verkiezingen na het verwachte aftreden van premier Matteo Renzi in februari kunnen plaatshebben, maar dit lijkt door de voorwaarde van Mattarella onhaalbaar.

Het is aan de president om het huidige parlement te ontbinden. De nieuwe wet moet wat hem betreft volgen op een uitspraak van het constitutionele hof over de wet die vorig jaar werd aangenomen voor de verkiezing van de Kamer van Afgevaardigden. De zaak dient pas op 24 januari. Voor de verkiezing van de Senaat geldt sinds 2014 een andere wet. Stemmen met twee verschillende kieswetten staat volgens velen garant voor aanhoudende politieke instabiliteit.