buitenland

Protest en plundering na geldbesluit Venezuela

Door ANP - 16 december 2016

EL PINAL (ANP/RTR) – In Venezuela zijn vrijdag op diverse plaatsen protesten uitgebroken en mensen aan het plunderen geslagen, nadat de regering in razend tempo alle bankbiljetten van 100 bolivar ongeldig had verklaard. De voorspellingen van diverse economen, die hadden gewaarschuwd voor chaos, kwamen daarmee uit.

President Nicolas Maduro maakte afgelopen weekend ineens bekend dat de biljetten binnen drie dagen uit de roulatie gehaald zouden worden, omdat ze volgens hem massaal zijn vervalst door de Colombiaanse maffia. De bevolking moest de bankbiljetten inleveren bij banken. Inmiddels hebben ze hun waarde zoals aangekondigd verloren. Burgers die toch nog 100 bolivar-briefjes willen inleveren, kunnen alleen nog enkele dagen terecht bij twee vestigingen van de centrale bank. Daar staan enorme rijen.

De vervangende biljetten, die eigenlijk donderdag geïntroduceerd zouden worden, zijn nog nergens te bekennen. Intussen zijn geldautomaten leeg en zitten veel mensen zonder cash.

Een enkeling profiteert van de situatie. Zo kocht een sinaasappel- en avocadoverkoper voor de centrale bank in Caracas voor 80 bolivar biljetten van 100 van mensen die geen trek hadden in de enorme rij.