buitenland

Referendum in Turkije over volmacht president

Door ANP - 09 december 2016

ANKARA (ANP/RTR) – Turkije wil komend voorjaar een referendum houden over een aanpassing van de grondwet die de macht van de president zou uitbreiden. Het referendum moet voorafgaan aan de presidents- en parlementsverkiezingen die in 2019 op het programma staan.

Vice-premier Nurettin Canikli deed de plannen vrijdag tijdens een televisie-interview uit de doeken. De regerende AKP wil een voorstel voor het referendum voorleggen aan het parlement. Hij wist al te vertellen dat oppositiepartij MHP het voorstel zal steunen.

Elke wijziging van de grondwet waarover een referendum wordt gehouden, heeft in Turkije de steun nodig van 330 van de 550 volksvertegenwoordigers. De AKP telt 316 parlementariërs, de MHP 39.