buitenland

Regeringspartij Gambia vecht uitslag aan

Door ANP - 11 december 2016

BANJUL (ANP/DPA/RTR) – Kort voor het aflopen van de termijn heeft de regeringspartij in Gambia aangekondigd de uitslag van de presidentsverkiezingen voor de rechter te willen aanvechten. De APRC (Alliantie voor Patriottische Heroriëntatie en Opbouw) wil bij het hooggerechtshof bezwaar aantekenen tegen de ,,onjuiste beslissing” van de kiescommissie om oppositieleider Adama Barrow als winnaar aan te wijzen.

Alleenheerser Yahya Jammeh had zich aanvankelijk bij zijn nederlaag neergelegd, maar hij kwam hier vrijdag op terug. Tijdens de verkiezingen zouden zich onregelmatigheden hebben voorgedaan. Volgens de Gambiaanse kieswet kan tot uiterlijk tien dagen na de verkiezingen bezwaar worden gemaakt tegen de uitslag.

Jammeh is al 22 jaar aan de macht. Volgens mensenrechtenorganisaties staat het hooggerechtshof, dat voornamelijk wordt bemand door rechters uit landen met een vergelijkbaar rechtssysteem zoals Nigeria en Pakistan, sterk onder zijn invloed.