buitenland

Renzi doet laatste oproep

Door ANP - 02 december 2016

FLORENCE (ANP) – Premier Matteo Renzi heeft vrijdagavond in Florence een laatste, dringende oproep gedaan op de Italiaanse kiezers hem te steunen. Zij spreken zich zondag in een referendum uit over een grondwetswijziging, nodig voor hervormingen. Als zijn plan er doorkomt dan kan Italië uitgroeien tot een van de sterkste landen in Europa, hield Renzi zijn gehoor voor.

,,Dat besluit kan het leven van onze kinderen veranderen. Het is niet voor onszelf, niet voor een politieke partij, maar voor hen”, aldus Renzi na lange dag fanatiek campagnevoeren. ,,Als ‘ja’ wint, wordt Italië leider van Europa.” Als het echter ‘nee’ wordt, waar veel gokkers op inzetten, dan zal Renzi naar alle waarschijnlijkheid bij president Sergio Mattarella zijn ontslag indienen.

Oppositieleider Beppe Grillo van de populistische 5-sterrenbeweging, die de lire terug wil in plaats van de euro, zal hard lachen als dat gebeurt. Hij ging in Turijn tekeer tegen de gevestigde orde die niet met de tijd meegaat. ,,We zijn een land dat vastzit in de modder.”