buitenland

‘Russen en VS om de tafel over Aleppo’

Door ANP - 05 december 2016

MOSKOU (ANP/RTR) – De Russische regering heeft maandag aangekondigd met de Verenigde Staten te gaan praten over terugtrekking van rebellen uit de Syrische stad Aleppo. Die gesprekken beginnen volgens minister Sergej Lavrov (Buitenlandse Zaken) dinsdagavond of woensdagochtend in Genève.

Lavrov waarschuwde dat gewapende groepen die weigeren te vertrekken uit de stad niet op clementie hoeven te rekenen. ,,We zullen ze behandelen als terroristen en als extremisten. En we zullen een operatie van het Syrische leger steunen tegen die criminele groeperingen.”

Washington heeft nog niet bevestigd dat inderdaad zal worden onderhandeld over een terugtrekking uit Aleppo. De rebellen verklaarden afgelopen weekend niet te willen vertrekken uit de stad. Toch erkende een oppositiefunctionaris dat de opstandelingen mogelijk geen andere keus hebben als ze de inwoners van het gebied willen ontzien.

Regeringstroepen

Syrische regeringstroepen veroverden de afgelopen tijd in het oosten van de stad een groot deel van het gebied dat voorheen in handen was van de rebellen. Recente gevechten vonden onder meer plaats op minder dan een kilometer afstand van de beroemde Citadel van Aleppo.

Het Russische ministerie van Defensie beschuldigde de opstandelingen er maandag van een militair veldhospitaal in de stad te hebben bestookt. Daarbij zou een vrouwelijke hospik om het leven zijn gekomen. Twee mensen raakten gewond.

Een woordvoerder van het departement wees met een beschuldigende vinger naar de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk. Die landen zouden medeverantwoordelijk zijn voor de artilleriebeschieting van de hulppost, omdat ze de rebellen steunen.