buitenland

Schotten leggen Brexit-wensen op tafel

Door ANP - 20 december 2016

EDINBURGH (ANP) – Schotland wil ook na het Britse vertrek uit de Europese Unie onderdeel blijven uitmaken van de Europese interne markt. Dat zei de Schotse premier Nicola Sturgeon volgens de BBC toen ze haar voorstellen presenteerde over de toekomstige relatie tussen Edinburgh en Brussel.

Sturgeon zei op een persconferentie dat het voor Groot-Brittannië ,,democratisch te verdedigen is” om onderdeel te blijven uitmaken van de Europese interne markt. Ze wees erop dat Britse kiezers alleen hebben gestemd over een vertrek uit de Europese Unie.

De premier vreest dat 80.000 Schotse banen kunnen verdwijnen bij een vertrek uit de interne markt. Zij sloot daarom een nieuw referendum over een Schots vertrek uit Groot-Brittannië niet uit. ,,Onafhankelijkheid moet als optie op tafel blijven liggen”, stelde ze.

Sturgeon noemde de Brexit een probleem dat niet door Schotland is gecreëerd. Volgens de premier moet het voor de Schotten mogelijk zijn om onderdeel te blijven uitmaken van het Europese vrijhandelsgebied, ook als de rest van het land dat niet doet.