buitenland

Slotfase proces tegen Mladic begint

Door ANP - 05 december 2016

DEN HAAG (ANP) – Ruim twintig jaar na de oorlog in Bosnië-Herzegovina (1992-1995) en 4,5 jaar na het begin van het strafproces, komt er een einde aan de zaak tegen de toenmalige commandant van de Bosnisch-Servische strijdkrachten, generaal Ratko Mladic. Maandag beginnen voor het Joegoslavië-Tribunaal de aanklagers met hun slotbetoog.

De verdedigers van Mladic zijn van 9 tot 13 december aan de beurt. Op 15 december dienen de partijen elkaar van repliek. Het VN-tribunaal in Den |Haag voorziet de uitspraak in november 2017.

De nu 73-jarige Mladic wordt vooral gezien als de verantwoordelijke voor de massaslachtingen rond de Bosnische plaats Srebrenica in 1995. Die kostten aan meer dan 7000 moslimjongens en -mannen het leven. De circa zeshonderd Nederlandse blauwhelmen bij de VN-enclave, werden 11 juli 1995 overrompeld door Mladic’ troepen.

Het Joegoslavië-Tribunaal bestempelde in 2004 de slachtpartij als volkerenmoord. Verdedigers van Mladic stellen dat van de generaal een zondebok is gemaakt en dat het tribunaal bevooroordeeld is. Een eerlijk proces is daardoor onmogelijk.