buitenland

Sociaal-democraten Roemenië terug aan de macht

Door ANP - 11 december 2016

BOEKAREST (ANP/DPA/RTR) – Een jaar nadat hun premier moest aftreden keren de sociaal-democraten in Roemenië terug aan de macht. Volgens exitpolls behaalde de linkse PSD in de zondag gehouden parlementsverkiezingen rond de 45 procent van de stemmen, op ruime afstand gevolgd door de centrumrechtse PNL met circa 21 procent.

Samen met de links-liberale partij ALDE, die rond de 6 procent van de stemmen kreeg, kan de PSD een regering gaan vormen. Wie de PSD als kandidaat-premier naar voren schuift is nog onduidelijk. Voorzitter en voormalig vicepremier Liviu Dragnea werd eerder dit jaar veroordeeld wegens manipulatie van een referendum, terwijl ex-premier Victor Ponta wordt verdacht van corruptie. President Klaus Iohannis wil geen premier die is veroordeeld of tegen wie een onderzoek loopt.

De nieuwe ecologische partij USR verraste met rond 9 procent van de stemmen. De USR werd een half jaar geleden opgericht en is vooral populair onder jongeren.