buitenland

Syrisch leger: evacuatie Aleppo voltooid

Door ANP - 22 december 2016

ALEPPO (ANP) – De laatste burgers en rebellen hebben het oosten van de Syrische stad Aleppo donderdag verlaten. Zowel Syrische staatsmedia als het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten meldden dat de evacuatie is voltooid. De afgelopen dagen konden tienduizenden mensen het belegerde en kapotgeschoten stadsdeel eindelijk verlaten.

Oost-Aleppo was vier jaar lang in handen van diverse rebellengroepen, van min of meer gematigde islamisten tot extremistische jihadisten. Met steun van Rusland en Iran heeft het leger van president Assad de stad heroverd. Beelden van de vernietiging die de strijd teweegbracht schokten de wereld. Duizenden burgers lieten het leven door het oorlogsgeweld in de grootste stad van Syrië.

Met veel moeite kwam uiteindelijk een afspraak over evacuatie tot stand. Zeker 35.000 mensen werden met bussen naar elders gebracht.