buitenland

Tientallen bussen kunnen niet weg uit Aleppo

Door ANP - 21 december 2016

ALEPPO (ANP/RTR) – Een konvooi van zestig bussen staat in de vrieskou stil in de voormalige rebellenenclave Aleppo in Syrië. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldde woensdag dat in een aantal bussen mensen zitten die daar sinds dinsdag wachten tot ze mogen vertrekken uit Aleppo.

Volgens rebellen in Aleppo verhindert de regering van Bashar al-Assad dat de bussen kunnen vertrekken. De Syrische staatstelevisie legt de schuld bij de opstandelingen. Die zouden met nieuwe voorwaarden zijn gekomen voor het akkoord over de evacuatie dat de rebellen en Damascus hebben bereikt. Volgens het Rode Kruis zijn tot dusver 25.000 mensen uit Aleppo geëvacueerd.

Het oostelijke deel van Aleppo was vier jaar lang in handen van rebellen. Met steun van onder meer Rusland en Iran heeft het leger van Assad dit gebied vrijwel volledig heroverd op de opstandelingen.