buitenland

Trump haalt weer uit naar Peking

Door ANP - 05 december 2016

WASHINGTON (ANP/RTR) – De aankomende Amerikaanse president Donald Trump heeft zondag (lokale tijd) opnieuw uitgehaald naar China. Hij leverde twee dagen na een omstreden telefoontje met de president van Taiwan alweer felle kritiek op Peking.

,,Heeft China ons gevraagd of het OK was om hun munteenheid te devalueren (waardoor het lastig is voor onze bedrijven om te concurreren) of forse tarieven te heffen op onze producten die hun land ingaan?”, twitterde Trump. ,,Of om een enorm militair complex te bouwen in de Zuid-Chinese Zee? Ik dacht het niet.”

China beklaagde zich zaterdag over een telefoongesprek tussen Trump en president Tsai Ing Wen van Taiwan. Peking ziet die eilandstaat als een opstandig gebiedsdeel. De vicepresidentskandidaat van Trump, Mike Pence, bestempelde het telefoontje als een ,,beleefdheid”.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking benadrukte maandag dat het Chinese protest voor niemand als een verrassing kan zijn gekomen. ,,De hele wereld weet wat de positie van de Chinese regering is over de kwestie-Taiwan”, zei een woordvoerder.