buitenland

Trump jaagt New York op kosten

Door ANP - 05 december 2016

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/RTR) – Het gemeentebestuur van New York vraagt de Amerikaanse regering om 35 miljoen dollar (ruim 32 miljoen euro) voor de beveiliging van de Trump Tower in de stad. Aankomend president Donald Trump brengt veel tijd door in de wolkenkrabber in Manhattan, met hoge bewakingskosten tot gevolg.

Zwaarbewapende agenten waken al sinds juli over het zakelijke hoofdkwartier van Trump. Toen werd duidelijk dat hij namens de Republikeinse partij zou deelnemen aan de presidentsverkiezingen. Nadat de Republikein de verkiezingen had gewonnen, nam de lokale politie nog meer veiligheidsmaatregelen. Zo houden ook agenten in burger een oogje in het zeil.

Burgemeester Bill de Blasio verwacht naar eigen zeggen dat de federale overheid over de brug komt met de gevraagde miljoenen. De stad zou eerder al een vergoeding hebben gekregen voor vergelijkbare operaties.

De stad wil een vergoeding voor de periode tussen 8 november en 20 januari, als Trump wordt geïnstalleerd als president. Ook zou er een regeling moeten komen voor de beveiliging van het pand tijdens de regeringsperiode van de Republikein.