buitenland

Tsunamidreiging Papoea-Nieuw-Guinea geweken

Door ANP - 17 december 2016

PORT MORESBY (ANP/DPA/RTR) – Inwoners van de kustgebieden van het eiland Bougainville in Papoea-Nieuw-Guinea zijn zaterdag na een zware aardbeving naar hogere gebieden gevlucht. Ze vreesden voor een tsunami, maar die bleef uit.

Het centrum van de beving bevond zich volgens de seismologen 46 km ten oosten van de stad Taron, op het eiland New Ireland. Het epicentrum lag 73 kilom eter diep. Een verpleegkundige in een ziekenhuis in Bougainville vertelde dat de beving zo sterk was dat ze vreesde dat het gebouw waarin ze sliep zou instorten.

Het ziekenhuis besloot uit voorzorg patiënten te evacueren. Ook andere bewoners van de kustgebieden vertrokken naar hogere gebieden, zei een eilandbewoonster per telefoon. Inwoners van andere delen van Papoea-Nieuw-Guinea verklaarden niets te hebben gemerkt van de aardbeving.

Het Pacific Tsunami Waarschuwingscentrum (PTWC) zei enkele uren na de beving dat het gevaar grotendeels was geweken. ,,Uitgaande van alle beschikbare gegevens is de tsunamidreiging als gevolg van de aardbeving nu voorbij”, aldus de dienst.