buitenland

Turkije bestookt PKK in Irak

Door ANP - 12 december 2016

ANKARA (ANP/RTR) – Turkse gevechtsvliegtuigen hebben zondagavond laat aanvallen uitgevoerd op doelen van de Koerdische PKK-beweging in Noord-Irak. De toestellen vernietigden volgens de Turkse strijdkrachten onder meer een hoofdkwartier van de verboden Arbeiderspartij.

Enkele uren voor de bombardementen had de Koerdische groep TAK, een radicale afsplitsing van de PKK, de verantwoordelijkheid voor de aanslag in Istanbul geclaimd. Daar kwamen dit weekend tientallen mensen om het leven door twee bomexplosies bij het stadion van de voetbalclub Besiktas.

Ook in Turkije kwamen de autoriteiten in actie. De politie arresteerde maandagochtend vroeg 45 functionarissen van de pro-Koerdische HDP in Istanbul en de stad Adana, meldt staatspersbureau Anadolu. De Turkse autoriteiten beschuldigen de oppositiepartij er regelmatig van een verlengstuk van de PKK te zijn.