buitenland

Turkije wil bestand in Syrië voor Nieuwjaar

Door ANP - 29 december 2016

ANKARA (ANP) – Turkije hoopt op een staakt-het-vuren in Syrië voor het nieuwe jaar. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu donderdag gezegd.

Turkije zei woensdag dat het samen met Rusland een overeenkomst heeft opgesteld voor een wapenstilstand in Syrië. Wat het akkoord precies inhield bleef echter vaag. In een interview met de zender AHaber zei Cavusoglu dat Turkije en Rusland garant willen staan voor het bestand.

De minister zei ook dat Turkije niet gaat praten met de Syrische president Bashar al-Assad. Turkije steunt groepen die tegen Assad in opstand zijn gekomen en zei eerder dat de Syrische leider moest vertrekken.

Cavusoglu zei dat Turkije niet samen met Rusland optrekt tegen de terreurgroep Islamitische Staat in de Syrische stad al-Bab. Turkije heeft de Verenigde Staten om luchtsteun gevraagd, maar volgens Cavusoglu geven die VS niet onder druk van de Syrisch-Koerdische YPG-militie.