buitenland

Turkse politieagent doodt ambassadeur Rusland

Door ANP - 19 december 2016

ANKARA (ANP/RTR) – Een Turkse politieagent heeft maandag de Russische ambassadeur in de Turkse hoofdstad Ankara doodgeschoten. Andrej Karlov werd in zijn rug geraakt toen hij een speech hield tijdens de opening van een fototentoonstelling. De schutter riep: ,,Vergeet Aleppo niet’’.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de dood van de gezant bevestigd en noemt de aanslag een terroristische daad.

De dader was gekleed in een zwart pak en stond volgens een getuige achter de ambassadeur tijdens de speech. ,,Hij haalde een pistool tevoorschijn en schoot de ambassadeur in de rug. We zagen hem op de grond liggen en wij renden weg’’, aldus de getuige. Zeker drie omstanders raakten gewond.

Filmbeelden

Op filmbeelden is te zien dat de dader tijdens de aanslag schreeuwde: ,,Vergeet Aleppo niet, vergeet Syrië niet. Wij gaan dood in Syrië en jullie gaan hier allemaal dood.’’

De schutter is volgens het Turkse persbureau Anadolu uitgeschakeld. Foto’s laten zien dat de dader zou zijn neergeschoten. Het gaat om een politieagent die tijdens zijn daad niet in dienst was.

Weerslag

Turkije wordt regelmatig opgeschrikt door aanslagen door Koerdische of islamitische militanten, maar de moord op een Russische gezant zou zijn weerslag kunnen hebben op de hele regio. Rusland en Turkije zijn beide betrokken bij het conflict in Syrië. Turkije is een fervent tegenstander van de Syrische president Bashar al-Assad, terwijl Rusland troepen en de luchtmacht inzet ter ondersteuning van de Syrische leider.

Het overleg van de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland, Turkije en Iran over Syrië gaat ondanks de moord dinsdag gewoon door in Moskou. ,,Ondanks deze tragedie moeten wij constructief aan het werk”, zei de voorzitter van de buitenlandcommissie van de Russische Staatsdoema, Leonid Sloetski, tegen het persbureau Interfax. Sloetski sprak zich ook uit voor voortzetting van de betrekkingen met Turkije. Het is belangrijk nu ,,gezond verstand” te gebruiken, zei hij.

Ook het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken gaf te kennen dat de moord niet ten koste mag gaan van de Turks-Russische betrekkingen.