buitenland

Twaalfjarige probeerde aanslag te plegen

Door ANP - 16 december 2016

LUDWIGSHAFEN (ANP) – Een volgens de autoriteiten ,,religieus geradicaliseerde” jongen van twaalf heeft geprobeerd een aanslag met een spijkerbom te plegen op de kerstmarkt in de Duitse stad Ludwigshafen. Dat meldt het tijdschrift Focus op gezag van bronnen bij politie en justitie. De jongen zou tot de poging zijn aangezet door een ,,onbekend lid” van de terreurgroep Islamitische Staat. De aanslag op 26 november mislukte, doordat de ontsteking van de bom niet werkte.

Hoe de jongen de aanslag wilde plegen is onduidelijk, maar volgens Focus ontdeed hij zich enkele dagen later van een rugtas met de niet ontplofte bom in een bosje bij het raadhuis van Ludwigshafen. Een voorbijganger vond de rugtas en waarschuwde de politie. Experts stelden vast dat de door de jongen van vuurwerk zelf in elkaar geknutselde bom wel kon branden, maar niet exploderen.

De in Ludwigshafen geboren jongen heeft de Duitse en de Iraakse nationaliteit. Uit het onderzoek is gebleken dat hij met de gedachte speelde om zich in Syrië aan te sluiten bij IS. Hij is uit huis in een gesloten inrichting geplaatst. Het federaal parket onderzoekt de zaak, maar de jongen wordt vanwege zijn leeftijd waarschijnlijk niet vervolgd. De Duitse regering liet via een woordvoerder weten te zijn geschrokken van het bericht.