buitenland

Verkiezingen brengen impasse in Macedonië

Door ANP - 12 december 2016

SKOPJE (ANP/DPA) – De parlementsverkiezingen in Macedonië hebben zondag wel een winnaar opgeleverd, maar vooralsnog geen regering. De winnaar is de nationalistische partij van premier Nikola Gruevski die 38 procent van de stemmen in de wacht sleepte. De oppositiepartij van Zoran Zaev, de Sociaaldemocratische Unie (SDSM), heeft bijna 37 procent.

De twee partijen kunnen volstrekt niet met elkaar door een deur en waarnemers zien geen derde partij van betekenis om een van de twee aan een degelijke meerderheid in het parlement te helpen. De vorming van een regering lijkt zo erg moeilijk in het land van 2 miljoen inwoners dat tot september 1991 deel uitmaakte van het voormalige Joegoslavië (1918-1992).

De vervroegde en twee keer verschoven verkiezingen werden onder druk van de Verenigde Staten en Europese Unie juist gehouden om een eind te maken aan een politieke crisis. De vete tussen de nationalistische regeringspartij en de SDSM verlamt het land al geruime tijd