buitenland

Visumconflict VS en EU houdt aan

Door ANP - 21 december 2016

BRUSSEL (ANP) – De Verenigde Staten blijven weigeren inwoners van vijf EU-landen vrij te stellen van de visumplicht. Overleg met de VS over een oplossing is de afgelopen maanden ondanks veel inspanningen vruchteloos geweest, meldde de Europese Commissie woensdag.

Amerikanen mogen wel zonder visum naar Bulgarije, Roemenië, Cyprus, Kroatië en Polen reizen, maar andersom niet. Daardoor wordt het principe van wederkerigheid geschonden. De EU zou daarom de visumvrijstelling voor Amerikanen die naar Europa kunnen terugdraaien, maar ziet daar vooralsnog van af vanwege de grote gevolgen die dat zou hebben voor de handel, toerisme en de algehele relaties met de VS.

In de eerste helft van volgend jaar wordt de kwestie ,,intensiever’’ aangesneden bij de nieuwe Amerikaanse regering, liet EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie en Binnenlandse Zaken) weten.