buitenland

VN boos over executies in Wit-Rusland

Door ANP - 05 december 2016

GENÈVE (ANP) – De Verenigde Naties hebben woedend gereageerd op twee doodstraffen die in Wit-Rusland zijn voltrokken. Sergei Gmelevski en Gennadi Jakovitski zijn in november ter dood gebracht terwijl er nog een nadrukkelijk verzoek van de VN om informatie in Minsk op tafel lag met de vraag de straffen nog niet ten uitvoer te brengen.

Weer heeft Wit-Rusland een verzoek van het mensenrechtencomité van de VN om de executies niet uit te voeren genegeerd, aldus de VN. De Verenigde Naties noemen de gang van zaken een ‘flagrante veronachtzaming’ van de internationale mensenrechten.

Het regime in Minsk is het enige in Europa dat de doodstraf daadwerkelijk voltrekt. De Europese Unie en de Raad van Europa hebben de Wit-Russen meerdere keren verzocht geen executies meer uit te voeren, maar het bewind van president Loekasjenko is onverbiddelijk en reageert niet op de oproepen.