buitenland

VN-gezant: herhaling Aleppo dreigt in Idlib

Door ANP - 15 december 2016

PARIJS (ANP/RTR) – Een herhaling van het bloedige beleg van Aleppo dreigt zich te voltrekken in de stad Idlib als niet snel een staakt-het-vuren wordt afgesproken. Die indringende waarschuwing uitte VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura donderdagavond na overleg met de Franse regering in Parijs.

Idlib ligt 55 kilometer ten zuidwesten van Aleppo. Zowel de stad als de gelijknamige provincie is momenteel in handen van rebellen, waaronder jihadistische groepen. Het gebied is de eindbestemming voor duizenden burgers en strijders die uit Oost-Aleppo mogen vertrekken. Een grootscheepse evacuatie uit het voormalige rebellenbolwerk, dat na een maandenlange belegering in handen viel van regeringstroepen en hun bondgenoten, begon donderdag.

De Mistura zei dat de VN niet genoeg waarnemers ter plaatse heeft om toe te zien op de evacuaties. Aan de oostkant van Aleppo zijn volgens hem nu nog ongeveer 50.000 mensen. Het grootste deel, zo’n 40.000 burgers, gaat volgens de VN-gezant naar de westkant van de stad. De anderen, strijders en hun familieleden, gaan naar Idlib.

Het is hoog tijd dat de oorlog stopt en er wordt onderhandeld, aldus de topdiplomaat.