buitenland

VN: moordpartijen op burgers in Aleppo

Door ANP - 13 december 2016

ALEPPO (ANP) – De herovering van Aleppo door het Syrische leger leidt volgens de mensenrechtenafdeling van de Verenigde Naties tot ,,een complete meltdown van de menselijkheid”. De organisatie heeft informatie gekregen over tientallen moorden op burgers aan de oostkant van de stad. Volgens de berichten zijn in de afgelopen dagen minstens 82 burgers gedood.

Een woordvoerder van de mensenrechtenafdeling zei dinsdag dat ,,pro-regeringstroepen” volgens de verslagen achter de moorden zitten. Zowel Syrische militairen als leden van een Iraakse militie die aan hun zijde meevechten zouden zich schuldig maken aan het grove geweld.

,,De verslagen die we hebben ontvangen gaan over mensen die thuis en op straat zijn doodgeschoten terwijl ze probeerden te vluchten.”

Kinderen

Ook uit andere delen van Syrië blijven berichten komen over oorlogsslachtoffers onder de burgerbevolking. Een gifgasaanval in de omgeving van de stad Hama heeft maandag volgens een coalitie van hulporganisaties zeker 93 burgers het leven gekost. De Union of Medical Care and Relief Organizations (UOSSM) meldde dit dodental dinsdag en riep de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) op de aanval te onderzoeken. De OPCW heeft een missie in Syrië die doorlopend feitenonderzoek doet.

Volgens de medische koepelorganisatie zijn zeker driehonderd mensen gewond geraakt. Onder de slachtoffers zouden veel kinderen zijn. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten heeft de aanval ook gemeld.

Diplomaten uit diverse betrokken landen praten intussen verder over de situatie in Aleppo. Turkije pleit voor het openen van een vluchtroute voor burgers én overgebleven rebellen.