buitenland

VN stemt maandag over Aleppo-resolutie

Door ANP - 18 december 2016

NEW YORK (ANP/RTR) – De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft zondag na vele uren onderhandelen een resolutievoorstel gemaakt voor het sturen van waarnemers naar Aleppo. Die moeten in de Syrische stad toezicht houden op de evacuatie van burgers en rebellen uit de oostelijke wijken en op de bescherming van de achterblijvers. Maandag wordt over het plan gestemd. De Amerikaanse afgevaardigde Samantha Power zei te verwachten dat alle leden voor zijn.

Rusland had voor de bijeenkomst laten weten een veto uitspreken over een Frans voorstel voor deze missie. De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin zei geen tegenstander te zijn van toezicht, maar dat de Franse resolutie vragen om moeilijkheden was, omdat er geen rekening werd gehouden met een gedegen voorbereiding.

,,Het is een rampzalig idee dat ze gaan rondstruinen in de puinhopen van oostelijk Aleppo zonder behoorlijke voorbereiding en zonder iedereen te vertellen wat er te gebeuren staat.” Hij legde zijn collega’s in de Raad een alternatieve tekst voor waarin secretaris-generaal Ban Ki-moon wordt gevraagd om met de betrokken partijen afspraken te maken, onder meer over de veiligheid, voordat de VN-waarnemers poolshoogte gaan nemen in Aleppo.

De Franse afgezant François Delattre geloofde aanvankelijk niet in een compromis met de Russen omdat een aantal basisvoorwaarden zou ontbreken maar toonde zich tevreden omdat veel uit zijn voorstel overeind is gebleven. ,,Ik denk dat we een goede tekst hebben”, reageerde ook Tsjoerkin.