buitenland

VN willen onderzoek naar drugsoorlog Duterte

Door ANP - 21 december 2016

NEW YORK (ANP/RTR) – De mensenrechtencommissie van de VN wil dat de autoriteiten op de Filipijnen een onderzoek beginnen tegen president Rodrigo Duterte vanwege zijn strijd tegen drugscriminaliteit. Sinds zijn aantreden in juli zijn naar schatting 6000 vermeende criminelen gedood.

Duterte heeft onlangs zelf verklaard dat hij in zijn tijd als burgemeester van Davao persoonlijk heeft afgerekend met drugscriminelen. Hij reed op een motor door de straten en vermoordde criminelen om zijn politie te laten zien hoe je dat deed, aldus de president. De VN-commissie wil onderzoek naar drie van die moorden.

Van de 6000 gedode drugscriminelen op de Filipijnen, kwam ongeveer een derde om door toedoen van de politie. De rest viel ten prooi aan gemaskerde mannen en burgerwachtachtige groepen die doorgaans op motoren door de straten rijden en op criminelen jagen.