buitenland

Voorstel versterking macht Turkse president

Door ANP - 10 december 2016

ANKARA (ANP) – De regerende Turkse AK-partij heeft zaterdag een pakket grondwetswijzigingen ingediend die de macht van de president aanmerkelijk uitbreiden. Als het parlement de voorstellen goedkeurt, kan president Erdogan tot 2029 aanblijven.

De voorstellen voorzien ook in wijzigingen in de opzet van de veiligheidsdiensten en rechtspraak. De strafrechtelijke onschendbaarheid van de president, die nu alleen vervolgd kan worden voor verraad, wordt ingeperkt.

De AKP wil al langer de macht van de president uitbreiden, ten koste van die van de premier. De meerderheid van de AKP in het parlement is niet groot genoeg om de grondwetswijzigingen op eigen kracht door te voeren. De partij denkt nu echter de steun te hebben van de nationalistische MHP.