buitenland

VS houden toestellen aan de grond na crash

Door ANP - 14 december 2016

TOKIO (ANP) – Amerika houdt zijn vliegtuigen van het type MV-22 Osprey in Japan aan de grond nadat een van de toestellen dinsdag crashte. Het gaat om toestellen met twee propellers die als een helikopter kunnen landen en opstijgen en die in de lucht als een vliegtuig vliegen.

Japan had de VS gevraagd vluchten met de toestellen te staken. Dinsdag verongelukte een Osprey ten zuidwesten van het eiland Okinawa. Het toestel stortte in zee. Vijf bemanningsleden overleefden dat maar raakten wel gewond.

Hoeveel toestellen de VS in Japan hebben is niet duidelijk. Wel is bekend dat er twee squadrons actief zijn en dat wijst op ongeveer 12 tot 24 toestellen.

Het ongeval met de Osprey was het tweede in korte tijd met een Amerikaans toestel in Japan. Vorige week woensdag stortte een straaljager van het type F/A-18C neer tijdens een oefening. De piloot gebruikte zijn schietstoel maar hij overleefde de crash uiteindelijk niet.