buitenland

Zes terreuraanslagen in België verijdeld

Door ANP - 27 december 2016

BRUSSEL (ANP) – De laatste twee jaar, sinds november 2014, zijn in België minstens zes aanslagen verijdeld. Dat zegt Eric Jacobs, directeur van de federale gerechtelijke politie (FGP) van Brussel in een interview met De Tijd.

Het zou bij de verijdelde aanslagen niet alleen om zogenoemde ‘lone wolves’ of ‘home grown terrorists’ gaan. ,,Er kunnen zich ook nog altijd netwerken vormen. We zijn op alles voorbereid. We zien wel een duidelijk profiel bij de daders. Het zijn vaak kleine criminelen die onvoldoende waren geïntegreerd in onze maatschappij.”

Volgens Jacobs zijn de informanten in de plaatselijke gemeenschappen steeds belangrijker geworden. ,,Veel mensen uit de moslimgemeenschap zijn het niet eens met de terroristen en ze helpen de politie. (…) Het is dus een verkeerd debat om over ‘de islam’ te spreken. Het gaat over een minderheid.”