buitenland

Beppe Grillo niet welkom bij EU-liberalen

Door ANP - 09 januari 2017

BRUSSEL (ANP) – De Italiaanse Beweging Vijf Sterren (M5S) van Beppe Grillo is niet welkom in de liberale fractie in het Europees Parlement. Dat heeft de top van de alliantie van liberalen en democraten (ALDE) maandag bepaald, bevestigt een woordvoerder.

De euroscepticus Grillo, die onder meer de euro in Italië wil afschaffen, verraste vriend en vijand dit weekend met een initiatief om te breken met UKIP van de Brit Nigel Farage, met wie hij in 2014 de fractie Europa van Vrijheid en Directe Democratie (EVDD) opzette. Maandag liet hij zijn volgers online stemmen over de vraag of M5S als onafhankelijke groep moest doorgaan of zich bij ALDE moet aansluiten. Ruim driekwart koos het laatste.

ALDE-leider Guy Verhofstadt, oud-premier van België en een uitgesproken federalist, en Grillo bleken al te onderhandelen over toetreding van de 17 Italiaanse parlementariërs.