buitenland

Bulgarije op 26 maart naar de stembus

Door ANP - 24 januari 2017

SOFIA (ANP/RTR) – Bulgarije kiest op 26 maart een nieuw parlement. De Bulgaarse president Roemen Radev heeft dat donderdag bekendgemaakt. Ook zei hij dat hij voormalig parlementsvoorzitter Ognjan Gerdzjikov tot die tijd heeft benoemd tot interim-premier.

Gerdzjhikov, 70, hoogleraar recht en hoofd van een hof van arbitrage, was eerder parlementsvoorzitter in een centrumregering van 2001 tot 2005. Kiril Ananiev (61), momenteel viceminister van Financiën wordt voorlopig minister van Financiën.

President Radev, die deze maand aantrad, moest vervroegde verkiezingen uitroepen nadat voormalig premier Bojko Borisov in november het ontslag van zijn centrumrechtse regering indiende toen regeringskandidaat Tsetska Tsatsjeva de presidentsverkiezingen van Radev verloor. Radev, die te boek staat als ‘Rusland-vriendelijk’, moest ook een interim-regering benoemen.

,,Het staatshoofd stelt 26 maart als datum voor de algemene verkiezingen. Met een ander decreet, benoemt de president Ognjan Gerdzjikov tot interim-premier’’, meldde het kantoor van de president dinsdag in een verklaring.