buitenland

Campagne wijst EU-burgers op stemrecht

Door ANP - 24 januari 2017

BRUSSEL (ANP) – Acht van de tien Europeanen zouden meer gebruikmaken van hun stemrecht in de EU als ze wisten wat hun rechten zijn als EU-burger. De Europese Commissie gaat Europeanen daarom via een informatiecampagne bewuster maken van hun rechten.

Zo mogen EU-burgers ongeacht in welke lidstaat ze wonen stemmen en zich kandidaat stellen voor de raad van de gemeente waar ze staan ingeschreven. Veel Europeanen weten dat niet, blijkt dinsdag uit het derde EU Burgerschap Rapport. Ook is bij lang niet iedereen bekend dat EU-burgers recht hebben op consulaire bijstand van elk ander EU-land.

Volgens EU-commissaris Věra Jourová (Justitie) weten bijna negen op de tien Europeanen dat ze naast hun eigen nationaliteit automatisch ook het EU-burgerschap hebben. ,,Dat is meer dan ooit. Maar de rechten en vrijheden die daar bij horen inclusief het recht op democratische participatie is bij veel mensen niet bekend.”