buitenland

Conferentie Parijs wil tweestatenoplossing

Door ANP - 15 januari 2017

PARIJS (ANP) – Meer dan zeventig landen en internationale organisaties hebben zondag op de vredesconferentie in Parijs herhaald dat alleen een tweestatenoplossing het conflict tussen Israëliërs en Palestijnen kan oplossen. Ze riepen de twee partijen in de slotverklaring op om af te zien van eenzijdige stappen die schadelijk kunnen zijn voor het vredesproces.

De grote afwezigen op de conferentie waren de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Palestijnse leider Mahmoud Abbas. Volgens Netanyahu had de conferentie tot doel zijn land voorwaarden op te leggen. Abbas steunde het Franse initiatief wel. Hij wordt later bijgepraat door president François Hollande.

In de slotverklaring werd met geen woord gerept over het plan van de aankomende Amerikaanse president Donald Trump om de ambassade van zijn land in Israël te verplaatsen naar Jeruzalem. Dat zou volgens de Amerikaanse minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) ongepast zijn geweest, omdat de geplande verhuizing nog onder debat is in de VS.