buitenland

‘Corruptie gedijt onder populistisch regime’

Door ANP - 26 januari 2017

BERLIJN (ANP) – Een vicieuze cirkel van corruptie en maatschappelijke ongelijkheid voedt de onvrede over de gevestigde politiek. Populistische politici profiteren hier electoraal van, maar doen er in de praktijk weinig aan om de oorzaken aan te pakken. Ze maken het alleen maar erger, meent Transparency International, dat zijn jaarlijkse Corruption Perceptions Index heeft gepubliceerd.

In landen met ,,populistische of autocratische leiders” wordt de democratie vaak op een lager pitje gezet, zegt José Ugáz, voorzitter van de in Berlijn gevestigde organisatie, die zich tot taak heeft gesteld wereldwijd corruptie te bestrijden. Ze beperken de persvrijheid, verzwakken de onafhankelijke rechtspraak en treden op tegen maatschappelijke organisaties. In plaats van ,,vriendjeskapitalisme” aan te pakken, voeren zulke leiders doorgaans ,,nog ergere vormen” van corrupte systemen in.