buitenland

Decreet is omstreden instrument van president

Door ANP - 29 januari 2017

WASHINGTON (ANP) – De Amerikaanse president Trump heeft het besluit om inwoners van zeven islamitische staten voorlopig te weren, genomen per decreet. Met zo’n ‘executive order’ geeft de president een geschreven opdracht aan de federale regering.

Met het decreet omzeilt de president het wetgevende Congres, oftewel de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. De executive order behoeft namelijk geen instemming van deze twee kamers. Afgelopen dagen heeft Trump meerdere decreten gegeven, iets wat niet iedere Amerikaanse president even vaak doet.

Trumps voorganger Obama maakte er spaarzaam gebruik van. Toen hij decreten uitvaardigde voor de gezondheidszorg (Obamacare) en de rechten van homo’s, kwam hem dat op veel kritiek van de Republikeinen te staan. De BBC meldt dat een decreet in oorlogstijd frequent voorkomt. President Roosevelt gaf bijvoorbeeld in 1942 de opdracht om 120.000 Amerikanen van Japanse afkomst te interneren.