buitenland

Die Welt: Italië wilde Amri als lokaas

Door ANP - 22 januari 2017

BERLIJN (ANP) – De Tunesiër Anis Amri, die eind vorig jaar op een kerstmarkt in Berlijn twaalf mensen doodde door er met een vrachtwagen op in te rijden, zou door de Italiaanse inlichtingendienst zijn gebruikt om meer informatie te verwerven over extremistische cellen. Dat schrijft het Duitse blad Welt am Sonntag, dat zich beroept op anonieme bronnen binnen de geheime diensten.

Volgens het weekblad had Italië Amri al bij aankomst op Sicilië in 2011 terug kunnen sturen naar Tunesië, dat zijn identiteit destijds al had bevestigd. Iets wat de Italiaanse autoriteiten ontkenden. Bovendien zou Italië de radicale Amri in 2015 vrij hebben gelaten met het idee hem als lokaas in te zetten in Italië, maar raakten ze zijn spoor bijster.