buitenland

Europese grenswacht wellicht actief in Servië

Door ANP - 25 januari 2017

BRUSSEL (ANP) – De Europese grenswacht moet ook in Servië en Macedonië worden ingezet om migranten uit de EU te weren. De Europese Commissie heeft de lidstaten woensdag gevraagd toestemming te geven om daarover met de twee landen te gaan onderhandelen.

Beide landen zijn kandidaat voor het EU-lidmaatschap. Brussel wil de grenswacht er, net als in EU-landen die aan de buitengrenzen van de unie liggen, inzetten omdat hun grondgebied grenst aan de EU en er mensensmokkelaars actief zijn.

De grenswacht bestaat onder meer uit een pool van 1550 man, die in actie komt bij noodsituaties. Nederland stelt daar vijftig man beschikbaar voor. De landen moeten zelf vragen om hulp.

Ook zijn teams opgericht die lidstaten helpen de ,,terugkeer van illegale migranten te verbeteren”, aldus EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie).