buitenland

Haïtiaanse politie evacueert burgers VS

Door ANP - 10 januari 2017

PORT-AU-PRINCE (ANP/RTR) – De Haïtiaanse politie heeft sinds vrijdag ongeveer vijftig Amerikanen in veiligheid gebracht. Aanhangers van een opgepakte en aan de Verenigde Staten uitgeleverde politicus zouden het op hen voorzien hebben, zei een politiefunctionaris maandag.

De Haïtiaanse autoriteiten arresteerden politicus Guy Philippe vorige week en stuurden hem naar de Verenigde Staten, dat hem verdenkt van witwaspraktijken en drugssmokkel. Dat gebeurde enkele dagen voordat Philippe zou worden ingehuldigd als senator.

Aanhangers van Philippe reageerden woedend en vielen onder meer politiebureaus aan in het gebied Grand’Anse. Ook twee Amerikanen, die een weeshuis beheerden, zouden zijn belaagd en bestolen.

De politie bracht volgens politiecommissaris Berson Soljour uiteindelijk tientallen Amerikanen over naar een politiebureau en later naar een basis van de Verenigde Naties. Daar wachten ze op een vlucht naar hoofdstad Port-au-Prince.