buitenland

Kosovo kwaad over aanhouding ex-premier

Door ANP - 05 januari 2017

PRISTINA (ANP/RTR) – De regering van Kosovo wil dat de Europese Unie druk uitoefent op Servië om de internationale arrestatiebevelen tegen circa twintig voormalige Kosovaarse guerrillastrijders, grotendeels lid van de Kosovo Liberation Army (KLA) op te heffen. Woensdag werd Ramush Haradinaj, voormalig premier van Kosovo, in Frankrijk aangehouden op grond van een Servisch arrestatiebevel uit 2004.

Servië beschouwt Haradinaj, die tijdens de opstand van 1998 een belangrijke guerrillacommandant was, als oorlogsmisdadiger. Het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag sprak hem in het verleden echter tot twee keer toe vrij.

De regering in hoofdstad Pristina dreigt de gesprekken met Servië over normalisatie van de sfeer tussen beide landen stop te zetten. Die gesprekken zijn echter een voorwaarde van de Europese Unie, omdat beide landen lid willen worden van de EU. De Servische president Tomislav Nikolic wil vrijdag Kosovo bezoeken, aan de vooravond van het orthodoxe kerstfeest. Dat bezoek dreigt nu niet door te gaan.

Servië heeft al laten weten het uitleveringsverzoek van Haradinaj niet in te willen trekken.