buitenland

Luchtmacht Syrië doet weer luchtaanvallen

Door ANP - 01 januari 2017

BEIROET/DAMASCUS (ANP/RTR) – Syrische gevechtsvliegtuigen hebben volgens waarnemers zondag de bombardementen op een gebied in handen van rebellen ten noordwesten van de hoofdstad Damascus hervat. De Syrische vliegtuigen hadden 24 uur geen aanvallen uitgevoerd in het kader van een door Rusland en Turkije afgekondigd bestand.

Dat is ingegaan, maar wordt zoals gebruikelijk in deze burgeroorlog vaak geschonden. De rebellen hebben zondag gedreigd helemaal af te zien van de wapenstilstand als de regeringstroepen en de milities die voor de regering van president Bashar al-Assad vechten, niet snel inbinden.

De terreurbeweging Islamitische Staat heeft zondag de verantwoordelijkheid opgeëist voor autobomaanslagen in de Syrische stad Tartus, aan de Middellandse Zeekust. De beweging stelde dat twee leden aanslagen in Tartus hebben gepleegd. Het is niet duidelijk of het om zelfmoordaanslagen gaat. Volgens de staatsmedia is dat wel het geval. Zij meldden dat twee terroristen zichzelf hebben opgeblazen. De kuststreek van Syrië is voor een groot deel een bolwerk van Assad en zijn getrouwen.