buitenland

McGuinness stopt als leider Sinn Féin

Door ANP - 19 januari 2017

BELFAST (ANP/RTR) – Voormalig vicepremier van Noord-Ierland, Martin McGuinness, zal de republikeinse partij Sinn Féin niet aanvoeren bij de vervroegde verkiezingen in de Britse regio. De politicus zei donderdag dat hij vervroegd wil opstappen als partijleider vanwege gezondheidsproblemen.

De Noord-Ieren moeten vanwege een politieke crisis al in maart naar de stembus. McGuinness trad onlangs af als vicepremier na een ruzie over het beleid van zijn coalitiegenoot, premier Arlene Foster. Zij zou verantwoordelijk zijn voor wanbeleid inzake duurzame energiewinning.

Politiek veteraan en voormalig IRA-commandant McGuinness (66) zei in een verklaring dat hij al sinds vorig jaar van plan was in mei 2017 op te stappen. ,,Helaas hebben mijn gezondheid en de huidige crisis die planning ingehaald. Ik ben fysiek niet in staat om verder te gaan in mijn huidige rol. Daarom heb ik besloten om plaats te maken voor een nieuwe leider.”